0104

Шановні користувачі!

27 березня традиційно відзначається Міжнародний день театру

Театр має неоціненний вклад у розвиток культури та суспільства. Він є центром відкритого діалогу, спільного досвіду та культурного обміну. У будь-який час театр відіграє ключову роль у формуванні свідомості суспільства, стимулюючи інтелектуальний, емоційний та духовний розвиток громадян. Таким чином, театр є необхідною складовою культурного та соціального прогресу, який продовжує існувати та впливати на життя людей у будь-які часи.

Цього разу розповідаємо про Дніпропетро́вський академічний обласни́й украї́нський молоді́жний теа́тр — дитячий та молодіжний театр у місті Дніпрі, розташований в приміщенні на вулиці Володимира Мономаха, № 23. Створений у 1997 році рішенням обласного управління культури шляхом злиття Дніпропетровського обласного театру ляльок і Дніпропетровського театру юного глядача. Директор-художній керівник — Віталій Денисенко. З 1998 року театр очолював Володимир Мазур.

Дніпропетровський обласний театр ляльок, що працював у місті Дніпропетровську протягом 1939—1997 років. Театр заснований у 1939 році як Дніпропетровський пересувний театр ляльок. Ініціаторами його створення були режисер Борис Оселедчик, художниця Е. Гоздзь, актори В. Гумилевська, Г. Гребенников, М. Туберовська, С. Золотарьова та інші. Відкрився виставою «Веселий кравчик» І. Веприцької. З 1941 року — Дніпропетровський державний ляльковий театр. 1958 року отримав стаціонарне приміщення. У репертуарі були вистави «Андрій-стрілець та Марія-голубка», «Пригоди Буратіно», «Я — курча, ти курча», «Горіховий прутик», «Лошарик», «Хлопчисько з зеленого стручка» («Котигорошко»), «Стійкий олов'яний солдатик», «38 папуг» та ін. Колектив став лауреатом 1-го республіканського фестивалю театрів ляльок за виставу «Червоні дияволята» за Павлом Бляхіним (Луцьк, 1983) та 2-го республіканського фестивалю театрів ляльок за виставу «Маленький принц» за Антуаном де Сент-Екзюпері (1986). У 1990 році театр став володарем нагород на фестивалях у Варні, Бекешчабі за вистави «Любов до одного апельсина» В. Синакевича, «Відьми та всі інші» Анни Шмідт.

Дніпропетровський театр юного глядача – театр, що працював у місті Дніпропетровську протягом 1969—1997 років. Театр заснований у 1969 році, як Дніпропетровський український театр юного глядача імені Ленінського комсомолу. Його засновником став український театральний режисер Григорій Кононенко, який і працював у ньому режисером до 1984 року. У виборі репертуару театр керувався формулою «Театр починається з літератури», тому його основою стали вистави за творами авторів. Театр був лауреатом низки премій, зокрема Міністерства культури СРСР у 1972 та 1979 роках.

На сьогодні репертуар Дніпропетро́вського академічного обласного украї́нського молоді́жного театру включає як спектаклі для дітей, так і для дорослого глядача. Якщо ви відвідаєте будь-яку виставу театру – отримаєте багато позитивних емоцій!

За матеріалами Вікіпедії.

Наші інші публікації про театри Дніпра дивіться за посиланнями:

https://library.ust.edu.ua/uk/article/992

https://library.ust.edu.ua/uk/article/836

https://library.ust.edu.ua/uk/article/705

https://library.ust.edu.ua/uk/article/592