2711
На YouTube розміщено запис першого вебінару з циклу заходів для спільнот ЗВО “ВІДКРИТІ ЗНАННЯ В УНІВЕРСИТЕТАХ УКРАЇНИ: ВІДКРИТІ ОСВІТНІ РЕСУРСИ”, який відбувся 23 листопада 2023 р. https://www.youtube.com/watch?v=l8lNAxtYcl8

Мета циклу вебінарів: Відповідно до рішень/рекомендацій ЮНЕСКО та Євросоюзу довести можливість і необхідність долучення ЗВО України до формування екосистеми відкритих освітніх ресурсів (OER) в державі, зокрема для подолання кризи нестачі сучасного доступного освітнього контенту українською мовою та формування пулу безкоштовних, доступних, інклюзивних відкритих підручників для вищої освіти в період воєнного стану в державі. 

Організатори:  Український державний університет науки і технологій і Секція університетських бібліотек Української бібліотечної асоціації. 

Модератор: Колесникова Тетяна Олександрівна, директор наукової бібліотеки Українського державного університету науки і технологій,
кандидат наук із соціальних комунікацій, старший науковий співробітник.


На першому вебінарі були розглянуті такі теми:      
- OER – світові реалії і міфи
- чому саме зараз OER у фокусі, в т. ч. відкриті підручники?
- пілотні проєкти OER в Україні
- чи можливе стимулювання викладачів, бібліотекарів, інших причетних до створення OER та його збереження й поширення?
- чи є можливим формування в Україні екосистеми OER?  

Спікери: в.о. ректор Українського державного університету науки і технологій Сухий Костянтин Михайлович, президент Інституту відкритої науки та інновацій Березко Олександр Леонідович, президентка Української бібліотечної асоціації Бруй Оксана Миколаївна, член Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти Артюхов Артем Євгенович і директор наукової бібліотеки Українського державного університету науки і технологій Колесникова Тетяна Олександрівна.