0603

205 років від дня народження Т. Г. Шевченка

Стосунки українського поета і художника Тараса Шевченка з прекрасною половиною людства завжди викликали значний інтерес не лише у шевченкознавців і краєзнавців, а і у всіх, хто доторкався до вивчення біографії та творчої спадщини генія. Час від часу дослідники відкривали нові сторінки цієї грані життя митця, називали нові імена, давали оцінку цим стосункам.

Одна із жінок, юне кохання Тараса Шевченка – молоденька польська швачка Ядвіга Гусиковська, вона любила його, навчила Т. Шевченка, тоді ще дворового козачка пана Енгельгардта, польської мови і навіть шила йому сорочки. Однак, Ядвіга вимагала, щоб заради неї Т. Шевченко перейшов на польську мову. Т. Шевченко відмовився пожертвувати заради любові власною духовною суттю. За чотири роки до смерті він бачить її уві сні і записує в щоденнику: «Во сне видел церковь святыя Анны в Вильне и в этой церкви молящуюся Дуню, чернобровую Гусиковскую»…

Ще одне захоплення Тараса Шевченка – дівчина-натурниця, яку він виводить під іменем Паша в повісті «Художник», належить до періоду навчання в Академії мистецтв у Петербурзі. Цю п’ятнадцятирічну німочку, як свідчать дослідники, Т. Шевченко «відбив» у свого вчителя і друга, художника Івана Сошенка. У 1839 році Т. Шевченко малює її портрет, в ліжку, з розпущеним волоссям, і єдиний раз за всю свою практику художника підписує його не як Шевченко, а «Чевченко», очевидно, так вимовляла його ім’я молода натурниця-німкеня.

Повість «Художник» закінчується промовистим штрихом: та, з кого мальовано геніальну «Мадонну», залатує незавершеною картиною свого чоловіка старі ширми. Оце, напевно, була та прірва, в яку збирався стрибнути Іван Сошенко, і від чого його врятував Т. Шевченко, не давши одружитися. Певно, І. Сошенко це зрозумів, бо, за його словами, вони « …попрощалися, як добрі приятелі й земляки, так, ніби між ними нічого не було». У 1859 році вже тридцятирічною вона знову увійде в майстерню Тараса Шевченка. Звали цю жінку Амалія Клоберг.

…Шевченку 44 роки, він був вимученим і пригніченим. Аби надолужити втрачені роки, він мріяв про молоденьку дружину "з простих". Деякий час поет жив у Нижньому Новгороді. Тут він у повній мав нагоду відновитися, адже жінки з місцевого бомонду наввипередки замовляли у нього портрети. Однією з них була 16-річна актриса Катя Піунова.

Шевченко був достатньо впливовою людиною, тож допоміг Каті отримати місце у трупі. Але дівчина, скориставшись Шевченком, втекла до Казані з 25-річним актором, за якого згодом вийшла заміж. Пізніше вона згадувала, що це було її помилкою, мовляв, розуму не вистачало оцінити генія Шевченка.

За матеріалами сайтів :

https://24tv.ua/lifestyle/shevchenko_i_zhinki_vidverto_pro_osobiste_zhittya_geniya_n791102

http://vycherpno.ck.ua/lyubov-u-zhitti-tarasa-shevchenka-chastina-i/