0809

Шановні дніпряни!

Наукова бібліотека УДУНТ щиро вітає вас з днем міста!

 

Щороку у другу неділю вересня Дніпро святкує свій День народження. У 2023 році свято припадає на 9 вересня. Місту виповнюється 247 років.

Дніпро ( з 1926 по 2016 — Дніпропетровськ) – обласний центр у східній частині України, на березі Дніпра, великий вузол залізних і шосейних доріг.

У палеоліті на місці сучасного міста проходив кордон льодовикового щита. На території міста і найближчих околиць відкриті стоянки людини епохи кам’яного віку, сліди орди гунів, аварів, булгар… А трохи південніше (у с. Башмачка) знаходився один з центрів Готської імперії (3-4 століття). Влада над краєм не раз змінювалася (монголо-татари, литовці, поляки) перш ніж перейшла до Росії, в результаті війни з Османською імперією у 1735-1739 роках.

Прапор міста: на білому полотнищі – простий гербовий щит, внизу полотнища – стилізовані хвилі Дніпра.

Синій колір герба міста – слава, честь і вірність. Символи на полі щита об’єднують героїчне минуле та сучасне значення Дніпра. Зірки – високі устремління, незмінність ідеалів. Девіз «Ad astra!» («До зірок!») значить шлях до ідеалів і величі. Семипроминеві зірки, срібні перехрещені шабля і стріла – козацькі витоки міста. Кількість зірок: зв’язок минулого, сьогоднішнього і майбутнього; три частини міста, на які він поділений річками Дніпро і Самара. Дубове листя – зріла сила і доблесть. Чотири стрічки – кольори різних епох. Малиновий – козацька, синій – катеринославська, червоно-синій – радянська, жовто-синій – сучасна епохи.

Дніпро відомий найдовшою набережною в Європі (понад 23 км), Преображенським Собором, Фонтаном “Лебедем”, висота струменя якого може досягати 50 метрів. З 1995 року в місті діє метрополітен – 1 незавершена лінія з 6 станцій.

Чи слід відзначати День міста? Думки жителів Дніпра розділись. Більшість дніпрян вважає, що під час війни недоречно влаштовувати масові гуляння. При чому, так вважають представники різних вікових категорій. Інша частина дніпрян вважає, що відзначати День міста необхідно. Але, з дотриманням всіх заходів безпеки. На думку дніпрян, у людей підніметься настрій та з'явиться бажання рухатись далі.

У будь-якому випадку можемо прогулятися улюбленими місцями, переглянути фото рідного міста, прочитати книги з його славетної історії, завітати до бібліотеки.


 Фото з вільного доступу Інтернет

За сайтами:

https://tsikavi-fakty.com.ua/dnipro/

https://blog.pokupon.ua/ru/den-goroda-dnepr/