2106

Шановні користувачі!

Наближається одне з головних свят християнства Трійця


Трійця, П'ятидесятниця або Зелена неділя — особливе свято, святкування якого прив'язане до Великодня та припадає на 50-й день після святкування Світлого Христового Воскресіння. Саме тому його дата щороку змінюється.

Великдень 2024 року християни східного обряду святкували 5 травня, відповідно Трійця припадає на 23 червня. Християни західного обряду 2024 року святкували Великдень досить рано — 31 березня, а тому і Трійця у них рання — 19 травня. Традиційно, Трійцю святкують цілий тиждень, починаючи від неділі.

В Біблії про Трійцю написано так, що Бог є єдністю Отця, Сина і Святого Духа. Саме від цього і походить основна назва свята. Згідно з церковними переказами, на 50-й день після воскресіння Ісуса Христа перед його учнями з'явився Святий Дух. Апостоли тоді отримали від нього дар зцілення, вивчили всі мови, що допомогло їм поширювати християнство по всьому світу.

В храмах на Трійцю проводять святкові богослужіння і великі вечірні служби. Основні символи свята у християн східного обряду — зелені гілочки берези та інших дерев. Ними традиційно прикрашають будинки й церкви. Згідно з народними повір'ями, ці гілочки допомагають закликати добробут та щастя в дім.  Православні священники на літургії одягають святкові шати зеленого кольору, а католицькі — білого. Після служби люди йдуть у гості чи збираються у себе вдома, пригощають друзів та родину великим святковим короваєм, накривають пишний стіл.

В народі цей день традиційно називають Зеленими святами. Назва походить ще від дохристиянських часів. Тоді наші пращури святкували завершення весняного і початок літнього календарного періоду. Напередодні Зелених свят, в суботу, ще до сходу сонця, молоді дівчата йшли до лісу і в поле, рвали запашне зілля. Ввечері вже хлопці рубали з липи, берези, дуба, клена гілля, щоб ними замаїти господарство. Зіллям же прикрашали віконниці та ікони в будинку. Не заквітчати оселю вважалося тяжким гріхом. Якщо листя залишалося зеленим і свіжим до наступного ранку, вважалося, що цього року хвороба та біди оминуть оселю. Неділю Трійці називали П'ятидесятницею, тому що це був саме 50-й день після воскресіння Христа.


Бібліотека університету запрошує всіх дізнатись більше про традиційні народні свята, обряди, звичаї України! Для вас ми підготували літературу – легенди, міфи, перекази, пісні й думи, народні оповідання та твори класичної й сучасної літератури.


Джерело: https://radiotrek.rv.ua/news/triycya-2024-koli-ukrayinci-vidznachatimut-ce-svyato-za-novim-kalendarem_327195.html