2201

Щороку, 22 січня, українці відзначають День Соборності, присвячений об'єднанню України, яке відбулося у 1919 році.  

День Соборності України - це свято на честь проголошення першої Незалежності та Акту Злуки Української Народної Республіки (УНР) та Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР).

Вперше свято встановили у 1999 році, як памʼять про "велике політичне та історичне значення об'єднання Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки для утворення єдиної (соборної) української держави". 

У 2011 році його скасували, пропонуючи українцям обʼєднати два свята: День Свободи та День Соборності. Обʼєднання цих свят не лише зміщувало акценти, а й зовсім підміняло сенси, кажуть історики. 

22 січня 2014 року свято Соборності повернулося до українців. 

Головною традицією свята на початку 90-х став "живий ланцюг". Напередодні Дня Соборності, 21 січня 1990, українці провели першу та наймасштабнішу антирадянську акцію тих часів під назвою "Українська хвиля". "Українська хвиля" продемонструвала прагнення нації до незалежності та стала символом об'єднання українських земель і державну єдність.

Традицію "живих ланцюгів" почали відроджувати у 2000-х. Численна акція пройшла на День Соборності в Києві в 2011 році – на мосту Патона зібралася понад 1 тис. учасників, подібні заходи охопили близько 20 міст.  "Живі ланцюги" на мосту Патона в День Соборності проходили щорічно до пандемії коронавірусу. Наразі масштабні урочистості заборонені через вторгнення РФ.