0602

До Наукової бібліотеки УДУНТ надійшла книга Святослава Чирука «Козацькі витоки Дніпра», подарована художнім редактором видавництва «ГЕРДА» Михайлом Кисловим (Misheal D Kislov). З цим видавництвом нас поєднує багаторічна співпраця та дружба.

Мета цієї книги - зробити стислий ознайомчий нарис про заснування нашого міста, Видання двомовне (українською та англійською мовами), оформлене кольоровими світлинами, мапами стародавніх поселень. Книга розрахована на широке коло читачів.

Колектив бібліотеки висловлює щирі слова вдячності пану Михайлу за щедрий дарунок, бажає йому наснаги та творчого натхнення.

Чирук Святослав

Козацькі витоки Дніпра (місто трьох переправ). – Дніпро: Герда, 2023. – 112 с.

 В історії міста Дніпра поширений історичний міф про «заснування» міста імператрицею Російської імперії – Катериною ІІ. Але легендарні історії про походження міст не тільки не допомагають, але й часто заважають займатися справді науковою історією. Саме це ми, на жаль, спостерігаємо у випадку міста Дніпра, офіційною датою «заснування» якого і досі вважається 1776 рік.

У книзі читач знайде відомості про козацьке коріння сучасного Дніпра. Руйнується імперський наратив про "заснування" міста ззовні на території Дикого поля. Натомість автор пропонує шукати витоки "виникнення" міста у густонаселених козацьких поселеннях, містечках та фортецях, ключовими для появи та розвитку яких були переправи через великі річки.