2605

Розпочали серію занять в «Антишколі університетських бібліотекарів», який організує Секція університетських бібліотек УБА . 

Тема: “Кротяча нора” або Бібліотечна підтримка навчання, викладання, досліджень із використанням  штучного інтелекту (ШІ). В епізоді 1. "ВПЕВНЕНІСТЬ VS СУМНІВИ" відбулись дебати зіркових експертів Tetiana Yaroshenko, к. іст. наук, керівниці Центру наукометрії та цифрової підтримки досліджень НаУКМА, та Konstantin Nik (Костянтин КАРТУЗОВ), заступника директора Державного архіву Миколаївської області, аспіранта Чорноморського національного університету імені П. Могили.

Чому така назва “Кротяча нора”. В даному випадку можемо розглядати в 2-х аспектах. Перший аспект - практичний. Нори крота, який за добу може прокладати тунелі, довжиною до семисот метрів, – це нескінченна мережа з кімнат і проходів, яка, власне, є своєрідним підземним павутинням, що постійно здатне до розширення/оновлення. І це натяк (прямий), що чим глибше ми занурюємося в перетин ШІ та бібліотек, тим більше розширюється мережа великих і маленьких окремих тем, які потребують відповідей на численні запитання. Другий аспект - теоретичний, де "кротячі нори" розглядаються як гіпотетичні тунелі у просторі та часі, які можуть створювати короткі шляхи для довгих подорожей по Всесвіту. І знов занурення у "вивчення нор" народжують безліч нових питань.

Майже 140 бібліотекарів протягом більше 2-х годин (при запланованих 1,5 год.) у п'ятничний вечір "проживали" ті моменти професійного життя, коли вони раз за разом стояли на порозі величезних змін в інформаційних технологіях (інтернет, відкритий доступ, репозитарії, оцифрування, антиплагіат, наукометрія, відкрита наука...). І кожного разу ми успішно справлялися з екзистенційною кризою: "Чи потрібні суспільству (спільнотам ЗВО) бібліотекарі?". 

За допомогою впевненої Тетяни Ярошенко та скептика (але реаліста) Костянтина Картузова ми для себе зробили професійну "закладку", а можливо, саме зараз, коли інструменти штучного інтелекту стають мейнстрімом, НАСТАВ ЧАС ЗАСЯЯТИ БІБЛІОТЕКАРЯМ?

Наступні епізоди теми: “Кротяча нора” або Бібліотечна підтримка навчання, викладання, досліджень із використанням  штучного інтелекту (ШІ) будуть практичними. По закінченні теми слухачі/практики Антишколи отримають сертифікати Українська бібліотечна асоціація/Ukrainian Library Association. 

Щиро дякую за технічну підтримку заходу колег із Бібліотека КПІ / KPI Library. 

Директор НБ УДУНТ Колесникова Тетяна Олександрівна