0603

Шановні користувачі!

У 2023 році маємо низку книг-ювілярів з української та світової класики

910 років з часу створення літопису «Повість врем'яних літ»


«Повість врем'яних літ», «По́вість мину́лих літ» — літописне зведення, складене в Києві в XI — на початку XII століття ченцем Нестором та іншими літописцями, яке лягло в основу всього наступного руського літописання. Одна з найдавніших літературних пам'яток в історії України, найдавніша велика літописна пам'ятка української мови. У «Повісті временних літ» зафіксовані риси української мови. Перша в Київській Русі пам'ятка, в якій історія держави показана на широкому тлі світових подій. Висвітлює історію східних слов'ян та князівської влади, утвердження християнства на Русі, містить оповіді про виникнення слов'янської писемності, відбиває настрої різних суспільних верств. Записи подаються порічно. Використано перекази, оповідання, повісті, легенди. Написана мовою, близькою до живої народної з нашаруванням церковнослов'янських елементів.

670 років збірці Джованні Боккаччо «Декамерон»

За сюжетом цієї збірки 10 молодих флорентійців (7 жінок, 3 чоловіка) залишають охоплене чумою місто, оселяються на заміській віллі і протягом 10 днів розповідають цікаві і повчальні історії (всього їх 100), які широко відтворюють розмаїте повсякденне життя. «Декамерон» в перекладі з грецької — «десятиденник». Композиція книги мозаїчна — кожна оповідка має завершений сюжет, а всі разом створюють своєрідну енциклопедію людських стосунків. Сюжети новел мандрівні, письменник творчо обробив міські анекдоти, античні сюжети і навіть арабські казки.

Декілька ювілейних дат відзначимо п’єсам Вільяма Шекспіра: 

425 років – «Багато галасу з нічого»

Як і більшість комедій Шекспіра, «Багато галасу з нічого» дуже неоднорідна в жанровому плані. В ній змішалися мелодрама, висока комедія і народний фарс. Дві лінії закоханих, Клавдіо та Геро й Бенедикт та Беатріче практично незалежні одна від іншої. Перша з них створює основу фабулу п'єси, але дія обертається в основному між парою гострословів Бенедикта і Беатріче.

415 років – «Король Лір»

Історія про трагічну долю британського короля і трьох його дочок стала класикою світової літератури. Драматичний сюжет заслужив високу популярність: відомо безліч театральних постановок і екранізацій твору.

Драматичний твір створено на легендарній основі – історії британського короля Ліра, який на схилі років вирішив передати владу дітям. В результаті монарх став жертвою зневажливого ставлення двох старших дочок, а в королівстві загострилася політична ситуація, яка загрожувала йому повним знищенням. Відому легенду Шекспір доповнив ще однією сюжетною лінією – відносинами в сім’ї графа Глостера, позашлюбний син якого заради влади і положення не пошкодував ні брата, ні батька.

400 років – «Приборкання норовливої»

Шекспір написав свою п’єсу для науки непокірним дружинам і нареченим, але головна ідея твору вже встигла частково застаріти. За часів великого англійського письменника участь жінки була зумовлена ще при народженні. Дівчаток з малих років вчили вести господарство, а коли вони підростали, їх видавали заміж, нерідко проти волі. Щоб заміжжя не було в тягар, необхідно, на думку Шекспіра, заздалегідь змиритися зі своєю долею. Шекспір вклав головну ідею свого твору в уста Катаріни. У фіналі п’єси дівчина підбиває підсумок пережитого нею досвіду. Вона стверджує, що бути щасливою в любові може тільки жінка, що змирилася. Непоступливість стає джерелом внутрішніх переживань і заважає зближенню з представниками протилежної статі. Катаріна виправдовує свого майбутнього чоловіка, котрий застосовував до неї жорстокі прийоми «виховання». Все, що робив Петруччо, було призначене для її ж блага.

210 років від дня написання твору Джейн Остін «Гордість та упередженість»

«Гордість і упередження», також «Гордість і упередженість» роман англійської письменниці Джейн Остін, опублікований 1813 року, дає картину життя дрібного англійського дворянства на початку 19 сторіччя — і водночас є «прадідусем» усіх жіночих романів, коли-небудь написаних. Твір належить до книг класичної літератури, які найбільше подобаються читачам: на початок 21 ст. у світі продано понад 20 млн примірників. Роман було неодноразово екранізовано.

200 років пригодницькому роману Вальтера Скотта «Квентін Дорвард»

Дії відбуваються в другій половині ХV сторіччя, в одну із найцікавіших епох європейської історії. У Франції в цей час відбувалася жорстка боротьба між герцогом Карлом і королем Людовіком. На боці короля були переважно гроші, які він  позичав у городян. На боці герцога було велике військо. Герцог мусив зважати на думку інших рицарів, які перебували у нього на службі. По суті, боролася нова політична система з відживаючим феодальним ладом. Роман названий ім’ям молодого шотландця, який шукаючи щастя, вступає на службу в шотландську гвардію короля Людовіка ХІ. На перший погляд здається, що основним героєм роману є саме Квентін Дорвард, невідомий історії, а основне в романі – це його вигадані пригоди. Історичні події затягують його в свій вир, кілька разів він опиняється на краю загибелі і щоразу його рятує чиясь випадкова чи таємнича допомога. Але часто головний герой є тільки ниткою, на яку нанизані епізоди роману…

190 років виповнюється твору Оноре Бальзака «Евгенія Гранде»

Роман входить до циклу «Сцени провінційного життя», вперше опублікований у 1833 році. Сюжет побудований на подіях, які розгортаються у французькій провінції девятнадцятого століття. Художня проблематика твору полягає в розробці двох антагоністичних одна одній тем — любові до грошей і любові до людини (духовної парадигми нашого існування). Говорячи про сучасне йому суспільство, Бальзак підкреслює його меркантильну сутність. Життя більшості людей, на думку письменника, «обмежене суто матеріальними інтересами». Один з головних персонажів роману, пан Гранде є «уособленням могутності грошей». На прикладі його характеру і історії життя Бальзак показує, до чого може привести людину любов до грошей. З одного боку, ми бачимо дбайливе і ощадливе ставлення до речей, з іншого — нерозумне обмеження себе і своєї сім'ї в найнеобхіднішому.


180 років збірці Едгара Алана По «Золотий жук»

Едґар Аллан По — класик американської літератури, людина яскравого таланту і трагічної долі; один із засновників детективу і жанру наукової фантастики. До збірки «Золотий жук» увійшли оповідання, написані у готичному, містичному, детективному й гумористичному стилі, герої яких мають незвичайну вдачу й вирізняються своєрідною поведінкою. Твори насичені глибоким психологізмом, екстремальними ситуаціями, в яких виживають лише сильні духом, загадками, які читачі можуть спробувати розгадати раніше за героїв, тонким гумором і сатирою.

140 років від часу видання пригодницького роману Р. Стівенсона «Острів скарбів»

Ідея — зображення сили людини, яка виявляється у життєвих випробуваннях, уславлення інтелекту, фізичних, духовних сил особистості, що є необхідною умовою перемоги. Головні герої: Джим Хокінс, Біллі Бонс, доктор Лівсі, капітан Смоллетт, сквайр Трелоні, одноокий П’ю, Сілвер та ін.

Головні думки – “Справжній скарб – людська доброта, дружба, вірність”.

Художні особливості: Розповідь від першої особи, переважання розповіді над описами,  сюжет розвивається стрімко, увесь  час тримається інтрига, персонажі поділені на два протилежні табори, між якими існує постійне протистояння.

Автор використовує діалог, який значно пожвавлює сюжет, насичує дію. Він «змушує» героїв «вживатися» у вигадані ним самим обставини. Роман побудований за принципом гри, тому він захоплює читача. Насиченість несподіванками інтригує, стимулює увагу читача, будить фантазію.

80 років роману германошвейцарського письменника Генріха Гессе «Гра в бісер»

«Гра в бісер» — головний і останній роман Гессе, над яким він працював понад 10 років. Автор розповідає про прекрасну Касталію (вигадану республіку «десь у горах» у ХХV столітті) — закриту державу, де люди присвячують свій час Грі в бісер. Сам Гессе говорив, що цей твір був його відповіддю фашизму, спробою прославити духовність у «чумному, отруєному» світі. Роман був виданий в нейтральній Швейцарії в 1943 році. Німецькій публіці він став доступний лише після Другої світової війни.

20 років містичному детективу америк. письменника Дена Брауна «Код да Вінчі»

Головний герой — професор симвології Гарвардського університету Роберт Ленгдон. Разом з парижанкою Софі Неве йому вдається розкрити вбивство та відгадати загадку, яку століттями оберігало братство «Пріорат Сіону». Роберт знаходить таємні матеріали, які вказують на справжнє походження християнства та життя Ісуса Христа. Роман зчинив багато суперечок навколо релігійних тем, розкритих у ньому. Скажімо, провокативна інформація про Чашу Христову та роль Марії Магдалини в історії християнства призвела до того, що багато християн назвали її «атакою проти католицької церкви». Книзі також закидали історичні та наукові неточності. Письменник вдало поєднав детектив, трилер та елемент таємниці. У 2006 році за мотивами роману було знято однойменний фільм.

Запрошуємо вас до абонементу художньої літератури,д е створено виставку «Книги-ювіляри 2023 року »та знаходиться багато різноманітної літератури на різні смаки.


Підготовлено за матеріалами, наданими у вільному доступі Інтернет, сторінками Вікіпедії, сайтами:

 https://dovidka.biz.ua/ostriv-skarbiv-analiz

 https://dovidka.biz.ua/dekameron-syuzhet 

https://library.vspu.edu.ua/html/znamlit.htm 

https://www.yakaboo.ua/ua/priborkannja-norovlivoi-dva-veronci.html та ін.